Compromís per Sedaví ha presentat una moció per tal de donar suport a la citricultura valenciana i a les reivindicacions que, tant la Conselleria d’Agricultura, com les associacions de citricultors estan portant a terme enfront del Govern d’Espanya i la Comissió Europea.

Concretament, Compromís per Sedaví reclama la revisió de l’acord comercial amb Sud-Àfrica per part de la Comissió Europea, així com l’establiment del tractament en fred dels productes importats a països de fora de la Unió Europea. Aquesta revisió permetria declarar els cítrics valencians com a productes sensibles, per a corregir els actuals desequilibris comercials i reconèixer la singularitat d’un producte d’excel·lència.

Pel que fa al tractament en fred dels productes importats, el portaveu de Compromís, Ferran Baixauli, va recordar el risc que suposa per al sector la introducció de plagues des d’altres països, com ara la gravíssima plaga Thaumatotibia leucotreta (Meyrick), comunament denominada “falsa arna”. A més a més, segons que va assenyalar el portaveu valencianista, “cal tenir en compte l’impacte ambiental que provoca el trasllat de milers de tones de fruita des d’altres països: el transport d’una sola taronja de Sud-àfrica a la UE suposa l’emissió de 13 g de CO2 a l’atmosfera, i necessitem avançar urgentment cap a la neutralitat climàtica amb la reducció d’emissions de gasos d’efecte hivernacle”.

Aquesta moció, que sols va rebre els vots en contra de Ciudadanos, va obtenir un ample recolzament al Ple de Sedaví.